Το σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών ή αλλιώς κήλη του αθλητή αποτελεί έναν τραυματισμό των μαλακών ιστών στη βουβωνική χώρα. Η συγκεκριμένη πάθηση προκαλείται εξαιτίας έντονης καταπόνησης που υφίσταται η βουβωνική χώρα και οι προσαγωγοί μύες συνήθως κατά τη διάρκεια έντονης αθλητικής δραστηριότητας. Η βουβωνική χώρα είναι η ανατομική περιοχή ανάμεσα στην κοιλιά και τα κάτω άκρα, την οποία απαρτίζουν μαλακοί ιστοί όπως σύνδεσμοι, μύες και τένοντες. Σε περίπτωση που κάποιος από τους μαλακούς αυτούς ιστούς παρουσιάσει εξασθένηση ή υποστεί τραυματισμό, τότε προκαλείται πόνος στη βουβωνική περιοχή.
Αν και τα συμπτώματα που παρουσιάζει μία κήλη και το σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών είναι παρόμοια, ο πόνος του συνδρόμου κοιλιακών προσαγωγών προκαλείται από βλάβη των μαλακών ιστών, όπως μια ρήξη ενός μυ ή τένοντα, στο κάτω μέρος της κοιλιακής περιοχής ή στη βουβωνική χώρα. Ο πόνος από μια κήλη οφείλεται σε ένα αδύναμο σημείο των μυών του κοιλιακού τοιχώματος που προκαλεί την προεξοχή τμήματος του εντέρου ή λιπώδους ιστού να προεξέχει μέσα από αυτό, δημιουργώντας μια διόγκωση κάτω από το δέρμα.
Η κήλη του αθλητή ή σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών αποτελεί μια πολύπλοκη πάθηση, η οποία στην πλειοψηφία της οφείλεται στην έντονη καταπόνηση εξαιτίας της επαναλαμβανόμενης αθλητικής δραστηριότητας. Αιτία για την εμφάνιση της πάθησης είναι η συνεχής και απότομη στροφή του κορμού ή του ισχίου, αλλά και οι επαναλαμβανόμενες και απότομες κλωτσιές. Αυτό συντελεί στη συχνότερη εμφάνιση της πάθησης σε αθλητές που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος αθλητής για να εκδηλώσει τραυματισμό στην κάτω κοιλιακή ή στη βουβωνική χώρα, ωστόσο είναι πιο συνηθισμένο στους αθλητές.
Άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν αυτόν τον τραυματισμό στους μαλακούς ιστούς της βουβωνικής χώρας αποτελούν οι έντονες κι επαναλαμβανόμενες κινήσεις ισχίου, οι ασκήσεις κοιλιακών και ισχίου που είναι έντονες και μη ασφαλείς, η αδυναμία των κοιλιακών μυών, η έλλειψη κατάλληλης αθλητικής προετοιμασίας, αλλά και η ανισορροπία στη δύναμη μεταξύ των μυών της κοιλιάς και του ισχίου.
Τα συμπτώματα που προκαλεί η κήλη του αθλητή ή αλλιώς το σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών εκδηλώνονται σε πιο έντονο βαθμό μετά από τη συνεχή καταπόνηση από τις αθλητικές δραστηριότητες. Σε προχωρημένο στάδιο η πάθηση παρεμποδίζει την ομαλή διεξαγωγή της καθημερινότητας του ασθενούς. Τα πιο κοινά συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν την εκδήλωση πόνου στη βουβωνική περιοχή και στο κάτω μέρος των κοιλιακών, την ανάπτυξη φλεγμονής σε συνδυασμό με οξύ πόνο στους προσαγωγούς και την ηβική σύμφυση. Παράλληλα, εκδηλώνεται έντονο αίσθημα κόπωσης και βάρους κοιλιακούς μύες και τους προσαγωγούς. Ο πόνος ακτινοβολεί προς τα κάτω στο όσχεο ή και στο εσωτερικό του μηρού. Το σύμπτωμα του πόνου μπορεί να υποχωρήσει όταν ο ασθενής ξεκουράζεται, αλλά επανέρχεται κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων.
Σε προχωρημένο στάδιο, η πάθηση μπορεί να λάβει χρόνια μορφή, με την εκδήλωση συνεχούς πόνου. Σε ακόμη πιο προχωρημένες περιπτώσεις, μπορεί να αναπτυχθεί βουβωνοκήλη στην πάσχουσα περιοχή, χωρίς όμως να υφίσταται κάποιο κενό στο κοιλιακό τοίχωμα ούτε διόγκωση στη βουβωνική χώρα. Γι’αυτό, είναι σημαντικό η διάγνωση να πραγματοποιηθεί από έμπειρο χειρουργό.
Η διάγνωση της πάθησης πραγματοποιείται με τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς και τη διενέργεια διεξοδικής. κλινικής εξέτασης. Διαγνωστικές εξετάσεις όπως η ακτινογραφία, οι υπέρηχοι και η μαγνητική τομογραφία διευκολύνει την επιβεβαίωση της πάθησης. Ως προς τη θεραπεία της πάθησης, σε αρχικό στάδιο συστήνεται συντηρητική αντιμετώπιση με αποχή από τις αθλητικές δραστηριότητες, χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και έναρξη προγράμματος φυσικοθεραπείας. Αν η συντηρητική θεραπεία δεν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε συνιστάται χειρουργική επέμβαση. Αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με ανοιχτό χειρουργείο, είτε με τη λαπαροσκοπική τεχνική. Η λαπαροσκοπική επέμβαση συνδρόμου κοιλιακών προσαγωγών αποτελεί πλέον τη μέθοδο εκλογής, καθώς προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα στον ασθενή.