Ο καρκίνος του παχέος εντέρου παρουσιάζεται σε μεγάλη συχνότητα, ωστόσο, εάν διαγνωστεί στα αρχικά του στάδια και αντιμετωπιστεί με τον κατάλληλο τρόπο, έχει αυξημένες πιθανότητες πλήρους ίασης. Η πλειοψηφία της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου διαμορφώνεται εξαιτίας της μετατροπής ενός καλοήθους πολύποδα σε καρκινικό. Η πιο κοινή μορφή της πάθησης είναι το αδενοκαρκίνωμα, που προκύπτει από την ύπαρξη ενός αδενωματώδους πολύποδα στο βλεννογόνο της εσωτερικής επένδυσης του παχέος εντέρου. Για την αντιμετώπιση της πάθησης, η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί τη μέθοδο εκλογής. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με ανοιχτή κολεκτομή, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι χειρουργικής επέμβασης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η επιλογή της κατάλληλης εξαρτάται από το σημείο εντόπισης, το είδος και το μέγεθος του καρκίνου, αλλά και αν αυτός έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Για μικρού μεγέθους καρκίνο πρώιμου σταδίου, συνιστάται η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός μικρού τμήματος της επένδυσης του εντέρου, η οποία ονομάζεται τοπική εκτομή. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός αφαιρεί το καρκινικό μόρφωμα από την επένδυση του εντέρου, μαζί με ένα τμήμα υγιούς ιστού, χρησιμοποιώντας έναν εύκαμπτο σωλήνα που ονομάζεται κολονοσκόπιο.

Σε περίπτωση που το μέγεθος του καρκίνου δεν επιτρέπει την τοπική εκτομή, συνιστάται η διενέργεια μερικής κολεκτομής, η οποία πραγματοποιείται με την αφαίρεση τμήματος του παχέος εντέρου που περιέχει τον καρκίνο μαζί με τους κοντινούς λεμφαδένες. Η συγκεκριμένη επέμβαση ενδέχεται να είναι και η μόνη απαιτούμενη θεραπευτική μέθοδος. Παράλληλα, μπορεί να διενεργηθεί και ημικολεκτομή, η οποία περιλαμβάνει την αφαίρεση του δεξιού ή του αριστερού τμήματος του παχέος εντέρου. Σε περίπτωση που ο καρκίνος εντοπίζεται στο ορθό, δηλαδή το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου, τότε η επέμβαση εκλογής είναι η χαμηλή πρόσθια εκτομή του ορθού. Αν η εντόπιση του όγκου γίνεται αρκετά κοντά στον πρωκτικό σφιγκτήρα, εκτελείται κοιλιοπερινεϊκή εκτομή του ορθού.

Κατά την ανοιχτή κολεκτομή, ο όγκος αφαιρείται ριζικά κι έπειτα επαναφέρεται η συνεχής πορεία του εντερικού αυλού μέσω της αναστόμωσης, δηλαδή της συνένωσης των δύο υγιών άκρων του εντέρου μεταξύ τους. Ωστόσο, ενδέχεται να συσταθεί συμπληρωματική χημειοθεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση εάν ο καρκίνος έχει αυξημένο κίνδυνο επανεμφάνισης. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, όπου ο καρκίνος του παχέος εντέρου απαιτεί πιο εντατική αντιμετώπιση με ανοιχτό χειρουργείο, ενδέχεται να διενεργηθεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ολόκληρου του παχέος εντέρου, δηλαδή ολική κολεκτομή. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης πραγματοποιείται μια μεγάλη τομή στην κοιλιακή χώρα, μέσω της οποίας ο χειρουργός αποσυνδέει προσεκτικά το παχύ έντερο από τα περιβάλλοντα όργανα και ιστούς, και το αφαιρεί.

Αν τα άκρα δεν είναι δυνατό να επανασυνδεθούν, τότε το πάνω άκρο του παχέος εντέρου συνδέεται με ένα άνοιγμα που δημιουργείται στο δέρμα της κοιλιάς. Τα κόπρανα έπειτα εξέρχονται από αυτό το άνοιγμα και συγκρατώνται σε ειδικά τοποθετημένη σακούλα. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται κολοστομία και συνήθως χρειάζεται μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. Μερικές φορές αντί για το παχύ έντερο, το άκρο του λεπτού εντέρου, δηλαδή ο ειλεός συνδέεται με μια στομία στο δέρμα. Αυτό ονομάζεται ειλεοστομία. Είτε έτσι είτε αλλιώς, μια σακούλα τοποθετείται στο δέρμα γύρω από τη στομία για να συγκρατήσει τα κόπρανα. Ο Γενικός Χειρουργός Ωρωπός Δρ. Γεώργιος Κοροβέσης εφαρμόζει την ανοιχτή κολεκτομή για πλήρη ίαση του καρκίνου του παχέος εντέρου.