Η κύστη κόκκυγος παρουσιάζεται ως απόρροια χρόνιας φλεγμονής στη βάση της σπονδυλικής στήλης. Πιο συγκεκριμένα, εκδηλώνεται στην περιοχή του κόκκυγα, μεταξύ των γλουτών. Η φλεγμονή αυτή εντοπίζεται στο δέρμα της περιοχής του κόκκυγα. Η συγκεκριμένη μορφή κύστης μπορεί να είναι συγγενής ή επίκτητη. Αν υφίσταται εκ γενετής, πιθανότατα ξεκίνησε ως ελάττωμα από τη στιγμή της γέννησης. Εάν είναι επίκτητη, μπορεί να αποτελεί την εξέλιξη μιας απλής λοίμωξης των τριχοθυλακίων ή να εκδηλωθεί εξαιτίας μιας τρίχας που διεισδύει στο δέρμα και προκαλεί μόλυνση.

Η επίκτητη μορφή μιας κύστης κόκκυγος εκδηλώνεται εξαιτίας ορισμένων παραγόντων που αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσής της. Σε αυτούς περιλαμβάνεται η ύπαρξη έντονης τριχοφυΐας, το προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό δερματικών προβλημάτων, όπως ακμή, θυλακίτιδα και σμηγματογόνες κύστεις, το κάθισμα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, η ένδυση με στενά ρούχα και η παχυσαρκία. Με την τριβή και την πίεση ευνοείται το γύρισμα των τριχών προς τα μέσα και η εισχώρησή τους στο δέρμα, συντελώντας στην εκδήλωση φλεγμονής. Παράλληλα, οι ορμονικές αλλαγές που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της εφηβείας ενδέχεται να προκαλέσουν την εκδήλωση της συγκεκριμένης μορφής κύστης, ιδίως σε άνδρες ηλικίας από 16 έως 20 ετών. Μετά την πάροδο των 35 ετών της ηλικίας, οι πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης μειώνονται σε σημαντικό βαθμό.

Με την εισχώρηση τριχών στο δέρμα της μεσογλουτιαίας περιοχής, ο οργανισμός αντιδρά σαν να εισέρχεται ένα ξένο σώμα, δημιουργώντας μια κύστη στην περιοχή του κόκκυγα. Σε πρώτο στάδιο, τα συμπτώματα που προκαλεί μια κύστη κόκκυγος περιλαμβάνουν την εμφάνιση ενός ορατού εξογκώματος στην πάσχουσα περιοχή, το οποίο συνοδεύεται από πόνο, ερυθρότητα και οίδημα. Τα συμπτώματα παρουσιάζουν σταδιακή επιδείνωση, ενώ παράλληλα ενδέχεται να προκληθεί συσσώρευση πύου στην κοιλότητα της κύστης, δημιουργώντας ένα απόστημα. Σε αυτή την περίπτωση γίνεται αισθητή η έκκριση πυώδους ή αιματηρού υγρού με δυσάρεστη οσμή. Η δημιουργία αποστήματος συνοδεύεται με εκδήλωση έντονου πόνου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει πυρετό και ναυτία. Το απόστημα χρήζει άμεσης χειρουργικής παροχέτευσης, προκειμένου να μην προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα. Αν το απόστημα παροχετευθεί από μόνο του, τότε σχηματίζεται συρίγγιο στην πάσχουσα περιοχή.

Η διάγνωση της πάθησης είναι εφικτή με την πραγματοποίηση ενδελεχούς κλινικής εξέτασης, κατά την οποία γίνεται αισθητή η διόγκωση στην περιοχή του κόκκυγα. Παράλληλα, συστήνεται η διενέργεια υπερηχογραφήματος, μέσω του οποίου γίνεται η χαρτογράφηση της βλάβης και η επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής προσέγγισης. Το θεραπευτικό πλάνο διαμορφώνεται ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η κύστη κόκκυγος. Σε πρώιμα στάδια, προτείνεται παρακολούθηση σε συνδυασμό με εφαρμογή των κατάλληλων μεθόδων υγιεινής και την αποφυγή του καθίσματος για αρκετή ώρα. Αν ωστόσο η κύστη κόκκυγος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ενδείκνυται η χειρουργική αποκατάσταση αυτής. Πλέον, εφαρμόζονται ευρέως νέες καινοτόμες τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, οι οποίες αποκαθιστούν την πάθηση ανώδυνα κι αναίμακτα. Σε αυτές περιλαμβάνεται η θεραπεία κύστης κόκκυγος με laser Filac.