Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο σε σχήμα αχλαδιού στο οποίο αποθηκεύεται η χολή αφού παραχθεί από το ήπαρ. Οι πολύποδες είναι μη φυσιολογικές αναπτύξεις ιστών. Μπορούν να σχηματιστούν σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της χοληδόχου κύστης. Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης είναι μη φυσιολογικές αναπτύξεις που προεξέχουν από την επένδυση του εσωτερικού τοιχώματος της χοληδόχου κύστης. Στο 95% των περιπτώσεων, αυτοί οι πολύποδες είναι μη καρκινικοί.
Οι πολύποδες χοληδόχου κύστης διακρίνονται σε αρκετές κατηγορίες. Ο πιο κοινός τύπος πολύποδα της χοληδόχου κύστης είναι ο χοληστερινικός πολύποδας ή αλλιώς ψευδοπολύποδας. Ο συγκεκριμένος δεν συνιστά πραγματική ανάπτυξη ιστού, αλλά αντιθέτως αποτελούν συσσωρεύσεις κρυστάλλων χοληστερίνης και δεν εξελίσσονται σε καρκίνο. Παράλληλα, υφίστανται οι φλεγμονώδεις πολύποδες, οι οποίοι συχνά συνδέονται με φλεγμονή του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης. Συχνά απαντώνται σε άτομα που είχαν επαναλαμβανόμενα επεισόδια χολοκυστίτιδας και οξέων κολικών των χοληφόρων. Αυτό συμβαίνει όταν ένας χολόλιθος φράζει έναν χοληδόχο πόρο. Οι αδενωματώδεις πολύποδες, ωστόσο, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε καρκίνο. Τα συγκεκριμένα μορφώματα είναι σπάνια και εμφανίζονται συχνά σε άτομα που είχαν πέτρες στη χολή. Το μέγεθος τους μπορεί να κυμαίνεται από 5 έως 20 χιλιοστά. Οι πολύποδες μεγαλύτεροι από 1 εκατοστό έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε καρκίνο.
Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκαλούν καθόλου συμπτώματα. Συνήθως εντοπίζονται τυχαία κατά τη διάρκεια κάποιας διαγνωστικής εξέτασης. Συμπτώματα εκδηλώνονται μόνο εάν εντοπίζονται κοντά στον κυστικό πόρο, προκαλώντας μερική ή και πλήρη απόφραξη της χοληδόχου κύστης. Τα συμπτώματα σε αυτή την περίπτωση περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό, εκδήλωση έντονου πόνου πάνω δεξιά στην κοιλιά και δυσπεψία. Δεν υπάρχει διαφορά στα συμπτώματα των καλοήθων και κακοήθων πολυπόδων.
Τα άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή αλάτων στη χολή έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης πολύποδων της χοληδόχου κύστης. Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης σχετίζονται επίσης με το σχηματισμό χολόλιθων. Πολλοί άνθρωποι έχουν τόσο πολύποδες της χοληδόχου κύστης όσο και χολόλιθους. Η οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση και το σύνδρομο Gardner, παθήσεις οι οποίες οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες, αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης πολυπόδων.
Η αντιμετώπιση των πολυπόδων της χοληδόχου κύστης ορίζεται ανάλογα με το μέγεθος της ανάπτυξης. Για πολύποδες με διάμετρο μικρότερη από 1/2 ίντσα, ο γιατρός σας μπορεί να προγραμματίσει τακτικούς υπερήχους για να παρακολουθεί την ανάπτυξή τους για τυχόν αλλαγές που μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο. Η θεραπεία των μεγαλύτερων πολυπόδων της χοληδόχου κύστης περιλαμβάνει χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Η επέμβαση αυτή ονομάζεται χολοκυστεκτομή. Η χολοκυστεκτομή πλέον έχει επικρατήσει να διενεργείται λαπαροσκοπικά. Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή πραγματοποιείται με τη χρήση του λαπαροσκοπίου μέσω τεσσάρων μικροσκοπικών τομών. Μέσω των τομών αυτών εισάγεται το λαπαροσκόπιο και τα ειδικά χειρουργικά εργαλεία, ώστε να αφαιρεθεί επιτυχώς η χοληδόχος κύστη.
Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή προκειμένου να αφαιρεθούν οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης προσφέρει σημαντικά οφέλη στον ασθενή μετεγχειρητικά, όπως ελαχιστοποίηση του πόνου και της πιθανότητας ανάπτυξης λοιμώξεων. Παράλληλα, επιτυγχάνεται ένα σαφώς βελτιωμένο αισθητικό αποτέλεσμα καθώς οι τομές που πραγματοποιούνται είναι πολύ μικρού μεγέθους. Ο Ο Γενικός Χειρουργός Ωρωπός Δρ. Γεώργιος Κοροβέσης εφαρμόζει τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή για την αντιμετώπιση των πολυπόδων της χοληδόχου κύστης, με άριστα αποτελέσματα.