Η πρόπτωση ορθού αποτελεί πάθηση κατά την οποία το ορθό προβάλλει μέσα από τον πρωκτικό δακτύλιο. Η πρόπτωση μπορεί να είναι είτε ολική, δηλαδή να προεξέχει όλο το ορθό, είτε μερική, δηλαδή να προπίπτει ο βλεννογόνος αυτού. Η συγκεκριμένη πάθηση προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα στον ασθενή όπως χρόνια δυσκοιλιότητα, διάρροια κι ακράτεια, παρεμποδίζοντας την ομαλή διεξαγωγή της καθημερινότητάς του. Σε πρώτο στάδιο, συστήνεται συντηρητική αντιμετώπιση για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας, με προσθήκη φυτικών ινών στη διατροφή και κατανάλωση άφθονου νερού, παράλληλα με τακτική άσκηση. Ωστόσο, αν τα συμπτώματα δεν παρουσιάσουν υποχώρηση, συστήνεται χειρουργική αντιμετώπιση. Οι χειρουργικές μέθοδοι διακρίνονται με βάση την προσπέλαση σε περινεϊκές, κοιλιακές και λαπαροσκοπικές. Πλέον, η λαπαροσκοπική επέμβαση πρόπτωσης ορθού αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπευτική μέθοδο.
Η λαπαροσκοπική επέμβαση διενεργείται μέσω πολλών πολύ μικρών τομών στην κοιλιά, αντί για τη διενέργεια μίας μεγάλης τομής που επιτάσσει το ανοιχτό χειρουργείο. Το λαπαροσκόπιο, δηλαδή ένα μακρόστενο όργανο με κάμερα στο άκρο του τοποθετείται μέσα από μια τομή κοντά στον ομφαλό για να προσφέρει ορατότητα στο εσωτερικό της κοιλιάς. Η εικόνα του εσωτερικού των οργάνων προβάλλεται σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας, μέσω της οποίας ο χειρουργός παρακολουθεί τους χειρισμούς του. Οι άλλες μικρές τομές χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση χειρουργικών οργάνων με τα οποία πραγματοποιείται η χειρουργική επέμβαση επιδιορθώνοντας την προβληματική παθολογία με λεπτομερείς κινήσεις
.
Η χειρουργική επέμβαση για την επιδιόρθωση της πρόπτωσης ορθού ονομάζεται ορθοπηξία. Η λαπαροσκοπική ορθοπηξία αποτελεί προσαρμογή της κλασικής ανοιχτής οπίσθιας ορθοπηξίας. Η συγκεκριμένη επέμβαση διενεργείται με τη χορήγηση γενικής αναισθησίας. Κατά τη λαπαροσκοπική επέμβαση πρόπτωσης ορθού με ορθοπηξία, αφού εντοπιστεί το σιγμοειδές τμήμα του παχέος εντέρου και το ορθό, το ορθό ελευθερώνεται από τις γύρω δομές του και επανατοποθετείται απαλά στη σωστή του θέση μέσα στη λεκάνη. Έπειτα, στερεώνεται στην κατάλληλη θέση με την τοποθέτηση ραμμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να τοποθετηθεί ειδικό συνθετικό πλέγμα για την ενδυνάμωση της πάσχουσας περιοχής. Η τοποθέτηση συνθετικού πλέγματος ενδείκνυται ιδίως σε περιπτώσεις ασθενών που πάσχουν από ακράτεια κοπράνων και χρόνια δυσκοιλιότητα.
Σπανιότερα, ενδέχεται να χρειάζεται η μερική εκτομή του σιγμοειδούς τμήματος του παχέος εντέρου, ιδίως αν το μήκος του υπερβαίνει το φυσιολογικό μέγεθος και σχετίζεται με την εκδήλωση χρόνιας δυσκοιλιότητας. Στην περίπτωση αυτή, ορθοπηξία συνδυάζεται με τη ορθοσιγμοειδεκτομή με τη χρήση της λαπαροσκοπικής μεθόδου. Η λαπαροσκοπική επέμβαση πρόπτωσης ορθού προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα συγκριτικά με το ανοιχτό χειρουργείο, καθώς προσφέρει ταχύτερη ανάρρωση κι επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες στον ασθενή, μείωση των ημερών νοσηλείας, ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου, ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο.