Η ομφαλοκήλη εμφανίζεται όταν μέρος των κοιλιακών οργάνων ή λιπώδης ιστός προεξέχουν μέσα από μια μικρή οπή στο κοιλιακό τοίχωμα μέσα ή γύρω από την περιοχή του ομφαλού. Η οπή αυτή προκαλείται εξαιτίας της αδυναμίας των μυών του κοιλιακού τοιχώματος, η οποία μπορεί να εμφανιστεί από τη στιγμή της γέννησης λόγω της ατελούς σύγκλεισης του κενού στην κοιλιά με το οποίο συνδεόταν ο ομφάλιος λώρος, είτε με την πάροδο των ετών λόγω της αυξημένης καταπόνησης. Σε περίπτωση ανάπτυξης ομφαλοκήλης, η πάσχουσα περιοχή εμφανίζει μια ορατή διόγκωση, η οποία σταδιακά αυξάνεται σε μέγεθος και προκαλεί συμπτώματα, όπως πόνος ή εντερικές και πεπτικές διαταραχές. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πάθησης, πλέον η λαπαροσκοπική επέμβαση ομφαλοκήλης αποτελεί τη μέθοδο εκλογής.
Εξαιτίας της θέσης της συγκεκριμένης μορφής κήλης και του μικρού μεγέθους του ανοίγματος μέσω του οποίου προβάλλει το ενδοκοιλιακό περιεχόμενο, είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται άμεσα χειρουργικά ώστε να προληφθεί η πιθανότητα περίσφιξης. Η κατάλληλη επέμβαση επιλέγεται προσεκτικά με βάση την ιδιαιτερότητα του κάθε περιστατικού και την κρίση του αρμόδιου χειρουργού.
Η λαπαροσκοπική επέμβαση ομφαλοκήλης πραγματοποιείται με την διενέργεια 2-3 μικροσκοπικών τομών, σε αντίθεση με τη μία μεγάλη τομή που απαιτεί το ανοιχτό χειρουργείο. Στον ασθενή χορηγείται γενική αναισθησία, αποσκοπώντας στη χαλάρωση των μυών του κοιλιακού τοιχώματος. Από τη μία εκ των τομών εισάγεται το λαπαροσκόπιο, ένα μακρύ και στενό εργαλείο με τη μορφή σωλήνα, το οποίο έχει ενσωματωμένη κάμερα και φως στο άκρο του. Η κάμερα διαθέτει υψηλή ευκρίνεια, και μεταδίδει την εικόνα σε μια οθόνη, από την οποία ο χειρουργός εποπτεύει το εσωτερικό της κοιλιακής χώρας και τους χειρισμούς του.
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης το ενδοκοιλιακό περιεχόμενο που προεξέχει μέσω του ανοίγματος της κήλης απελευθερώνεται και επανατοποθετείται πίσω στη θέση του, ενώ παράλληλα λύνονται οι ενδοκοιλιακές συμφύσεις. Έπειτα, στην αδύναμη περιοχή των μυών του κοιλιακού τοιχώματος τοποθετείται ειδικό συνθετικό πλέγμα, το οποίο στερεώνεται με απορροφήσιμα ράμματα ή clips, ώστε να ενισχύσει την πάσχουσα περιοχή και να αποτρέψει μελλοντικές υποτροπές. Η λαπαροσκοπική επέμβαση ομφαλοκήλης επιτρέπει την τοποθέτηση μεγαλύτερου μεγέθους πλέγματος, γεγονός που ελαττώνει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες υποτροπής.
Τα οφέλη που προσφέρει η λαπαροσκοπική επέμβαση ομφαλοκήλης είναι η επίτευξη ενός βελτιωμένου αισθητικού αποτελέσματος λόγω της διενέργειας μικροσκοπικών τομών, ενώ ελαχιστοποιείται ο μετεγχειρητικός πόνος και η εκδήλωση φλεγμονών και μολύνσεων στην περιοχή του τραύματος. Ο ασθενής κινειτοποιείται ταχύτατα μετά την επέμβαση και λαμβάνει εξιτήριο την επόμενη ημέρα. Συνιστάται η λήψη ήπιων αντιβιοτικών μετά την επέμβαση για την αποφυγή εκδήλωσης λοίμωξης, και μέσα σε λίγες ημέρες μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως σε περίπτωση περίσφιξης της κήλης, ενδείκνυται η πραγματοποίηση ανοιχτού χειρουργείου εξαιτίας της εκδήλωσης οξείας φλεγμονής στην πάσχουσα περιοχή.